Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne danie wigilijne.
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 499
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3487
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 154
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 696
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 95
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 499
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3487
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 154
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 696
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 95
Składniki
Kluseczki; Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej. Przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy całe jajko oraz 1/4 mąki. Zagniatamy. Co jakiś czas dosypujemy mąkę, aż uzyskamy jednolitą gładką masę (aby się nie kleiła). Bo wyrobieniu, formujemy z ciasta "robaczki". Następnie wstawiamy wodę w dużym garnku lekko ją solimy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy nasze "robaczki". Mieszamy aby nie przykleiły się do dna. Gotujemy je od momentu wypłynięcia na wierzch przez około 1 - 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Masa makowa; Mak namaczamy dzień wcześniej wrzącą wodą z dodatkiem mleka (około szklanki (aby mak nie był suchy)). Następnie mielimy go 2 razy w maszynce. Do maku dodajemy; sparzone wcześniej; rodzynki, żurawinę oraz figi pokrojone drobno. Następnie kroimy i dodajemy; daktyle, śliwki morele (jeśli morele są bardzo twarde należy je wcześniej sparzyć). Orzechy laskowe rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa i wsypujemy do maku. Do dużego garnka dodajemy masło oraz miód aby się rozpuścił. dodajemy skórkę pomarańczową , cukier (jeśli lubicie bardzo słodkie) oraz cynamon. Chwilkę smażymy. Do garnka dodajemy kluseczki oraz mak. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Podgrzewamy wszystko przez około 5 minut cały czas mieszając. Gotowe.