Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
domowej roboty, smaczne winko :)
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 56
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 208
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 54
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 56
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 208
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 54
Składniki
Wiśnie umyć i wydrylować. W takiej postaci wrzucać do gąsiora. Zalać przestudzonym roztworem cukrowym w ilości zgodnej z przepisem i dodać drożdże. Należy najpierw zatkać gąsior grubym korkiem z waty energicznie wszystko wymieszać i postawić w ciepłym (min. 20") i ciemnym miejscu na 3-4 dni.
Po 3-4 dniach od rozpoczęcia się fermentacji można już zatkać gąsior korkiem z rurką fermentacyjną, do której wlewamy niewielką ilość wody. W taki sposób przygotowane wino pozostawiamy na okres 6-9 tygodni.
Po tym czasie zlewamy wino do mniejszego gąsiora zatykając go ponownie korkiem z rurką i odstawiając na kilka miesięcy.
Wino bardzo dobre, dobrze się klaruje.