Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królewsko kaczy obiad ;-)
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 255
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 381
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 113
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2186
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 255
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 381
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 113
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2186
Składniki
kacze udka kupujemy dzień wcześniej,płuczemy,osuszamy i zanurzamy w wiśniowym balsamico na 6 godz przed pieczeniem ( albo na 12 godzin jeżeli lubimy bardziej intensywne smaki ),możemy dodać sok z połòwki cytryny aby przełamać słodkawy smak,dodajemy ròwnież oliwę z oliwek i małá garść żurawiny-i w takie marynacie trzymamy kaczora
na drugi dzień albo po 6 godzinach wyciàgamy kaczora z marynaty i przekładamy do maczynia żaroodpornego,dodajemy odrobinę oliwy I masła I pieczemy udka ok 40 min w temp.220 st. w międzyczasie możemy je też podlewać pozostałà częścià marynaty i puszczanym sokiem
w czasie pieczenia kaczora przygotowujemy szaszłyczki z mango,pomidorkòw I mozzarellki oraz łòdeczki z avocado
na długie patyczki nadziewamy na zmianę kawałki pokrojonego mango,kuleczki mozzarellki i kolorowy koktajlowe pomidorki,posypujemy czarnym pieprzem i odrobinà natki pietruszki
avocado kroimy na połòwki,usuwamy pestki,miáższ wybieramy łyżeczkà,przekładamy do miseczki,polewamy odrobinà soku z cytryny,kroimy na małe kawałeczki,dodajemy drobno pokrojonego łososia, wydràżone wcześniej kulki granata I drobniutko pokrojonā żurawinę- wszystko mieszamy,dodajemy odrobiné oliwy z oliwek I przekładamy do wydràżonych łôdeczek avocado
tak przygotowane szaszłyczki i łòdeczki wkładamy na 10 min do lodòwki,po wyjêciu posypujemy natkà,pieprzem,opròszamy solà delikatnie I dodajemy na wierzch resztę żurawiny i granata
upieczonego kaczora kładziemy na pòłmiskach albo długich talerzach,dodajemy kolorowe szaszłyki I avocadowe łôdeczki
wszystko można skropič paroma kroplami oliwy I płatkiem masełka
Smaczności ;-) bo to królewska uczta ;-)