Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta, kremowa i kolorowa jesienna zupa. Dość kaloryczna :))))
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1755
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1755
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Brokuła umyć, różyczki oddzielić od łodygi i podzielić na mniejsze. Łodygę obrać i drobno pokroić.
W ok 4 l garnku rozpuścić masło. Dodać: - pokrojone w większą kostkę ziemniaki - cebulę pokrojoną w kostkę - paprykę (ja obieram ze skóry) pokrojoną w kostkę - łodygę brokuła pokrojona w kostkę - posiekany ząbek czosnku
Sauté (smażenie w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu) na średnim ogniu ok 10 min. aż cebula zmięknie.
Dodać kmin, sól, pieprz i smażyć jeszcze kilka minut.
Oprószyć mąką i smażyć następne ok 2-3 min.
Dodać bulion i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą miękkie (ok 10 min)
Dodać wymieszaną śmietankę z mlekiem i ser. Gotować, aż ser się rozpuści.
Doprawić solą i pieprzem.
Odlać 2 szklanki zupy - zblendować i wlać z powrotem do garnka.
Dodać różyczki brokuła i gotować przez chwilę, aż zmiękną.
Można dodać koperek lub natkę pietruszki - co kto lubi. ewentualnie doprawić maggi.