Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zasadzie w lecie nie gotuję często zup, lepiej sprawdzają się w zimie. Tym razem jednak nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia zupy ze szparagów z kalafiorem. Efekt? Powiem tylko, że warto było postać przy garach, mimo upału.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 48
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 950
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 102
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 130
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 48
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 950
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 102
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 130
Składniki
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym szparagi kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew po obraniu zostawiamy w całości. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wrzucamy ziemniaki, szparagi, marchew. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy do miękkości (około 30 minut). Studzimy, blendujemy, wcześniej wyjmujemy marchewkę i kroimy ją w plasterki (będzie do ozdoby). W drugim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy oczyszczonego kalafiora. Gotujemy 10- 15 minut, wyjmujemy na durszlak, dzielimy na małe różyczki. Wywar spod kalafiora, a dokładniej jego część (500 ml) wlewamy do zupy, mieszamy. Całość podgrzewamy, dodajemy różyczki kalafiora. Zupę możemy jeszcze ewentualnie ponownie doprawić solą i białym pieprzem.
Smacznego.