Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciekawe połączenie - wariacja na temat pomidorowej, dla miłośników pomidorówki i szpinaku
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 76
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 310
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1445
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 76
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 310
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1445
Składniki
Niestety nie mam zdjęcia - nie zdążyłam zrobić, bo zupa zniknęła bardzo szybko:) wywar: przygotowuję części kurczaka - ja obieram wszystko ze skóry - zalewam je wodą i gotuję. po pół godziny dodaję włoszczyznę (zawsze daję dużo selera, pora i pietruszki), cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.Gotuję dalej na niewielkim ogniu. Kiedy wywar jest gotowy, przecedzam go. Pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skóry i blenduje na gładką masę. Dodaję do wywaru. Przecier pomidorowy podsmażam na masełku - ilość zależy od tego, jak bardzo aromatyczną zupę chcę uzyskać. Do podsmażonego przecieru dodaję trochę keczupu Kotlin z piekła rodem - według mnie najsmaczniejszy i baaardzo pikantny, dlatego uważajcie, żeby nie przesadzić;) i łyżeczkę pesto z bazylii. Dodaję do wywaru, mieszam i gotuję chwilę wszystko razem. Baza gotowa:)
szpinak - najczęściej korzystam z baby szpinak - dostępny w Biedronce i Lidlu - myję i osuszam. Na masełku podsmażam drobno pokrojoną w kostkę cebulkę i pokrojone w cienkie paseczki 3 ząbki czosnku. Na to wrzucam osuszony szpinak i zasmażam 2 -3 minuty. Przygotowuję grzanki - bagietkę kroję w kromeczki, smaruję masłem i kładę na to plasterki żółtego sera. Wrzucam do piekarnika na kilka minut by ser się rozpuścił a bułka była chrupiąca.
nalewam zupę do miseczki, na środek nakładam dwie trzy łyżki szpinaku z cebulką i czosnkiem, na środek kleksik ze śmietany i gotowe. Podaję z grzankami. Smacznego:)