Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubiący, a mam nadzieje , że nie tylko, pokochają ten przepis na cykorię.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10533
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 901
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4915
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10533
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 901
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4915
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Składniki
Z cykorii wyciąłem gorzkie środki. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła, na którym podsmażyłem cykorie. Przyprawiłem je, dodałem czosnek i tymianek. Zmniejszyłem ogień, przykryłem patelnię i dusiłem pół godziny. Po ostudzeniu owinąłem cykorie plastrami szynki gotowanej, a następnie szynką prosciutto. Z sosu wyjąłem tymianek i czosnek. Starłem ser, część odłożyłem. N zimną patelnię włożyłem masło, żółtko, mąkę i resztę sera. Wlałem mleko, przyprawiłem, podgrzewałem, stale mieszając. Po tym jak sos zgęstniał, połączyłem z sosem, na którym dusiła się cykoria. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, rozłożyłem zawinięte roladki cykorii, posypałem serem.
Zapiekałem w temperaturze 220 stopni C ok. 15 minut. Po tym czasie włączyłem termoobieg i zapiekałem ok. 5 minut do zrumienienia sera.