Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś już czasu uprawiam zapasy z zakwasem na chleb. Chyba za zimno, bo nic nie rośnie. Wyznawanie miłości nie pomogło, więc zacząłem szukać pomocy w internecie. Znalazłem... bułeczki. Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi bułeczki. Wykorzystałem przepis autorki "trele-morele" ze Smakera (https://smaker.pl/przepis-buleczki-czosnkowe-z-tymiankiem,54136.html)
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 59
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 74
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 59
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 74
Składniki
Przesiej mąkę z solą do miski, zrób zagłębienie i pokrusz do niego drożdże, posyp je cukrem. Zagotuj wodę z roztartym czosnkiem i ziołami. Ostudź (do temp. ok. 30 stopni) i wlej trochę do drożdży. Poczekaj aż zaczną pracować - wytworzy się piana. Dodaj resztę wody z przyprawami, oliwę i jedno jajko. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się kleić do ręki.
Przełóż do miski (możesz delikatnie obtoczyć w niewielkiej ilości oliwy). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto dobrze wyrośnie, wyrób je jeszcze raz, ok. 5 minut, uformuj bułeczki (wielkość dowolna) i ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryj ściereczką i poczekaj jeszcze 10 - 15 minut aż wyrosną. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp gruboziarnistą solą lub ziołami.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw do niego naczynie z wodą - bułki ładnie się zrumienią i będą miały chrupiącą skórkę. Włóż wyrośnięte bułeczki i piecz ok. 20 minut.
Ja nie wytrzymałem tego zapachu - rzuciłem się na jeszcze gorącą! Pycha.