Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, soczysty i aromatyczny kurczak
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 218
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 264
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 454
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 218
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 264
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 454
Składniki
Kurczaka czyścimy, opalamy z resztek pierza, dokładnie myjemy i osuszamy.
Mieszamy olej, miód, przyprawa do kurczaka (złoty kurczak z Prymatu), słodką paprykę, czosnek i pieprz. Tak przygotowaną Marynatą smarujemy całego kurczaka w środku też i odstawiamy do lodówki na noc.
Na drugi dzień pieczemy go na 180 stopni, przez 90 minut (nie używamy termo obiegu w piecu, bo kurczak będzie suchy), co pół godziny przewracamy go, a co 15 podlewamy piwem jabłkowym.
Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka zasada jest taka, że na kilo mięsa przeznaczamy godzinę w piekarniku.