Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 194
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 314
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 194
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 314
Składniki
Żołędzie zbieram i obieram z łupin. Następnie smażę,studzę i kroję na mniejsze kawałki.
Pokrojone żołędzie wsypuję do garnka,zalewam litrem wrzątku i zostawiam pod przykryciem na około godzinę.
Nalewkę filtruję,dodaje cukier,sodę i cukier waniliowy. Wszystko zagotowuję,a następnie pozostawiam do wystygnięcia.
Wlewam spirytus. Rozlewam trunek do butelek,szczelnie zamykam i odstawiam w ciemne miejsce na 6 tygodni.