Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kopytka (gnocchi)

Autor
A A A
  • Kopytka (gnocchi)

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Kopytka (gnocchi) - składniki:
Kopytka (gnocchi) - sposób przygotowania: Umyte i nieobrane ziemniaki posmaruj oliwą i ponakłuwaj widelcem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 1 godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, gotowe są w środku miękkie). Możesz je też ugotować na parze lub w mundurkach - ale potem dokładnie odparuj. Wyjmij z pieca, odczekaj chwilę aż trochę przestygną, a następnie, jak jeszcze będą ciepłe, przekrój na pół i łyżką wyjmij miąższ. Przeciśnij przez praskę lub utłucz i przełóż do miski. Dodaj żółtko i tyle mąki, aby połączyć składniki w jednolitą masę, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciasto powinno być suche i elastyczne. Ja wolę twardsze i bardziej zwarte kopytka, więc dodaję więcej mąki. Najlepiej uformuj kilka kluseczek na próbę i wrzuć do osolonego wrzątku. Po około 4 minutach powinny wypłynąć. Wyjmij je łyżką cedzakową. Jeśli się podczas gotowania rozpadają, to znaczy, że trzeba dodać więcej mąki. Gotowe ciasto podziel na 4 części. Na posypanej mąką stolnicy z każdej części uformuj wałeczek i każdy pokrój na kopytka. Gotowe kluseczki ułóż na tacy wysypanej mąką i wstaw na 20 minut do lodówki. Gotuj w osolonym wrzątku, po wypłynięciu delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Koń by się uśmiał, że jakby wiedział, że tak łatwo można zrobić kopytka z aromatycznym sosem winno-maślanym