Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kopytka (gnocchi)
Kopytka (gnocchi) - składniki:
Kopytka (gnocchi) - sposób przygotowania:
Umyte i nieobrane ziemniaki posmaruj oliwą i ponakłuwaj widelcem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na około 1 godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, gotowe są w środku miękkie). Możesz je też ugotować na parze lub w mundurkach - ale potem dokładnie odparuj.
Wyjmij z pieca, odczekaj chwilę aż trochę przestygną, a następnie, jak jeszcze będą ciepłe, przekrój na pół i łyżką wyjmij miąższ. Przeciśnij przez praskę lub utłucz i przełóż do miski. Dodaj żółtko i tyle mąki, aby połączyć składniki w jednolitą masę, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciasto powinno być suche i elastyczne. Ja wolę twardsze i bardziej zwarte kopytka, więc dodaję więcej mąki. Najlepiej uformuj kilka kluseczek na próbę i wrzuć do osolonego wrzątku. Po około 4 minutach powinny wypłynąć. Wyjmij je łyżką cedzakową. Jeśli się podczas gotowania rozpadają, to znaczy, że trzeba dodać więcej mąki. Gotowe ciasto podziel na 4 części. Na posypanej mąką stolnicy z każdej części uformuj wałeczek i każdy pokrój na kopytka. Gotowe kluseczki ułóż na tacy wysypanej mąką i wstaw na 20 minut do lodówki. Gotuj w osolonym wrzątku, po wypłynięciu delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
- 6 średnich ziemniaków
- 1 duże żółtko
- szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa
- mąka pszenna
- sól
- pieprz
Koń by się uśmiał, że jakby wiedział, że tak łatwo można zrobić kopytka z aromatycznym sosem winno-maślanym
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki