Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Omlet francuski z konfiturą truskawkową

Autor
A A A
  • Omlet francuski z konfiturą truskawkową

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Omlet francuski z konfiturą truskawkową - składniki:
Omlet francuski z konfiturą truskawkową - sposób przygotowania: Oczyszczone i osuszone truskawki lekko ugnieć z połową cukru, przełóż do rondelka i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj resztę cukru i ponownie zagotuj. Całość gotuj przez ok. 2 minuty, a następnie dodaj świeżo posiekaną bazylię. Jajka dokładnie wymieszaj z mlekiem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Na patelni rozpuść masło, a gdy zacznie skwierczeć wlej masę jajeczną, rozlewając ją równomiernie na całej patelni. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, a spód będzie ładnie przyrumieniony, obróć omlet na drugą stronę. Po minucie omlet zsuń na talerz, na połowie rozłóż aromatyczną konfiturę truskawkowo-bazyliową, przykryj drugą połową i posypać pokrojonym w kostkę białym serem.
Hiszpański omlet - ¡O(m)lé!