Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierożek ravioli w kształcie serca faszerowany łososiem

Autor
A A A
  • Pierożek ravioli w kształcie serca faszerowany łososiem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pierożek ravioli w kształcie serca faszerowany łososiem - składniki:
Pierożek ravioli w kształcie serca faszerowany łososiem - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: zmieszaj razem wszystkie składniki i odstaw na 15 min (nie do lodówki ). Przygotuj farsz: łososia, koper włoski (łodygi, nie bulwę) pokrój w drobniutkie kawałki. Dodaj jajo, dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 4 mm i wytnij 4 serca (foremka ok. 15 cm, możesz też wyciąć ręcznie). Przygotowany farsz z łososia wyłóż na 2 serca zostawiając wolne brzegi na sklejenie ciasta i przykryj pozostałymi czterema formami. Brzegi posmaruj lekko wodą, aby ciasto się dobrze połączył. Dociśnij widelcem. Przygotuj sos: w rondlu na oliwie z oliwek podsmaż pokrojone w drobna kostkę cebulę oraz seler naciowy i pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka. Smaż przez ok. 3 minuty. Dolej tyle wody, żeby zakryła wszystkie składniki i duś w przez kolejne 8 minut. Zmiksuj sos w blenderze, aż uzyskasz kremową konsystencję. Ugotuj pierogi we wrzącej wodzie. W tym czasie wlej śmietanę na patelnię i dodaj rozpuszczony w niewielkiej ilości wody szafran. Posól do smaku i lekko zredukuj. Na talerzu rozprowadź krem szafranowy, na środek ułóż ugotowanego i odcedzonego pieroga, udekoruj sosem z selera naciowego rozprowadzonego w kształcie listków. Całość skrop odrobiną oliwy z oliwek.