Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik pomarańczowy

Autor
A A A
  • Sernik pomarańczowy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Sernik pomarańczowy - składniki:
Sernik pomarańczowy - sposób przygotowania: Przygotuj spód: herbatniki rozkrusz (za pomocą tłuczka lub malaksera), dodaj roztopione masło, wymieszaj i otrzymaną masą wylep dno i brzegi wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut. Przygotuj masę serową: mikserem ubij serek na puszystą masę i, nie przerywając ubijania, porcjami dodawaj cukier, następnie kolejno: śmietanę, skórkę otartą z pomarańczy, sól i mąkę. Na koniec dodaj pojedynczo jajka i żółtko, ubijając dokładnie przed dodaniem kolejnego. Spód i boki schłodzonej tortownicy owiń arkuszem folii aluminiowej (dla bezpieczeństwa przygotuj dwie warstwy). Ważne, aby brzeg folii zabezpieczał brzegi tortownicy dość wysoko - sernik piecze się w kąpieli wodnej, woda nie może dostać się do środka tortownicy. Tak zabezpieczoną tortownicę wstaw do drugiego naczynia do pieczenia z brzegiem wysokim na tyle, by sięgał do co najmniej 1/3 wysokości tortownicy (ja używam dużej szklanej formy do tarty). Do tortownicy wlej masę serową i wstaw na środkowy poziom do piekarnika z włączonym termoobiegiem i rozgrzanego do 170 st. C. Ostrożnie, do 1/3-1/2 wysokości tortownicy, napełnij naczynie ciepłą. Piecz 1 godzinę i 15 minut (w trakcie pieczenia sprawdź, czy woda się nie wygotowała. Jeśli tak - uzupełnij). Wyłącz piekarnik i przez 1 godzinę trzymaj jeszcze sernik w zamkniętym piecu. Następnie wyjmij ciasto i je wystudź, najlepiej przez sześć godzin lub przez noc w lodówce. Następnego dnia (lub po sześciu godzinach) przygotuj glazurę: w małym garnuszku podgrzej dżem i ciepłym udekoruj wierzch sernika.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem

Informacje o Sernik pomarańczowy

  • Menu dnia z pysznymi burgerami

    Menu dnia z pysznymi burgerami

    przygotowania sernik pomarańczowy na zimno. Wykorzystaj sezon na pomarańcze i przygotuj ten deser, by umilić szare, zimowe dni. Sernik pomarańczowy Spód: 1 opakowanie (180-200 g) herbatników czekoladowych (Ale uwaga! Nieoblanych czekoladą) 100 g masła Masa serowa: 700 g serka kremowego 1 i 1/4 szklanki

  • Serniki i serniczki - warsztaty z Tomaszem Dekerem

    Serniki i serniczki - warsztaty z Tomaszem Dekerem

    Kuracyjnego w Gdyni czekały na nas niezbędne sprzęty, zapaski i fartuchy oraz niezbędne składniki - mielony twaróg, jajka, cukier, a także dodatki smakowe takie jak bakalie, czekolada i masa krówkowa. W planie zajęć były cztery serowe specjały: sernik pomarańczowy na biszkoptowym spodzie, słynny sernik New

  • Kardamon - najstarsza przyprawa świata. Do czego pasuje kardamon?

    Kardamon - najstarsza przyprawa świata. Do czego pasuje kardamon?

    - ciastek, ciast, lodów, deserów, kawy, herbaty. Będzie się świetnie komponował także z mięsem (również rybami). Używa się go również w produkcji alkoholu (na przykład likierów). Przepis na sernik pomarańczowy z kardamonem i konfiturą z gorzkich pomarańczy Składniki: 350 g herbatników cynamonowych (lub

  • Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

    Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

    sernik pomarańczowo-orzechowy z musem malinowym Idealny jesienny deser: śliwki z cynamonem pod orzechową kruszonką

  • Ciasta z pomarańczowego sadu

    Ciasta z pomarańczowego sadu

    ciasteczek. Zobacz przepis na sernik pomarańczowy Przydatne porady - jak przygotować skórkę z cytrusów? Jak przygotować skórkę z cytrusów? Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Składniki: 150 g masła 100 g ciemnej czekolady 3 jajka 150 g cukru 180 g mąki 2 łyżki gorzkiego kakao 1 1/2

  • Wasze ulubione ciasta na Światowy Dzień Pieczenia

    Wasze ulubione ciasta na Światowy Dzień Pieczenia

    dodaj sok cytrynowy i aromat (opcjonalnie). Tak jak w przepisie na sernik pomarańczowy zabezpiecz tortownicę folią aluminiową. Masę przelej na przygotowany spód i piecz w kąpieli wodnej (patrz - przepis na sernik pomarańczowy) przez 50 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 170 st C

  • Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono

    Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono

    sernik będzie najsmaczniejszy, jeśli pozwolisz mu "odpocząć" przez noc w lodówce. Jeśli masz ochotę na coś mniejszego, polecamy tartaletki z pomarańczowym kremem . Sernik pomarańczowy Spód: 1 opakowanie (180-200 g) herbatników czekoladowych (Ale uwaga! Nieoblanych czekoladą) 100 g masła

  • Serniki jak marzenie

    Serniki jak marzenie

    Takiemu sernikowi z łatwością możesz nadać ulubiony aromat. Jeśli na przykład chcesz, żeby był cytrynowy, oprócz skórki i soku z cytryny, dodaj do niego nieco cytrynowego likieru lub ekstraktu cytrynowego . W podobny sposób przygotujesz sernik pomarańczowy . Mocny aromat wanilii uzyskasz, dodając