Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makaron casarecce w ragu warzywno-wołowym
Makaron casarecce w ragu warzywno-wołowym - składniki:
Makaron casarecce w ragu warzywno-wołowym - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: casarecce). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler. Polędwicę pokrój w ok. 1 cm kostkę i podsmaż na patelni razem z warzywami. Całość podlej winem i odparuj alkohol. Dodaj pulpę pomidorową i niewielka ilość gorącej wody. Duś ok. 10 minut.
Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu (ragu). Wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując natką pietruszki.
*Makaron casarecce - wstążki skręcone wzdłuż w kształt litery S - dzięki temu lepiej utrzymują sos
- Składniki na ok. 500 g świeżego makaronu casarecce*: 400 g mąki semolina (z pszenicy durum)
- 4 jaja
- 40 g soli
- Sos: 280 g polędwicy wołowej (można zastąpić rostbefem)
- 1 łodyga selera naciowego
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 marchew
- 1 cebula
- 150 g pulpy pomidorowej
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki