Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron casarecce w ragu warzywno-wołowym

Autor
A A A
  • Makaron casarecce w ragu warzywno-wołowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Makaron casarecce w ragu warzywno-wołowym - składniki:
Makaron casarecce w ragu warzywno-wołowym - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: casarecce). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler. Polędwicę pokrój w ok. 1 cm kostkę i podsmaż na patelni razem z warzywami. Całość podlej winem i odparuj alkohol. Dodaj pulpę pomidorową i niewielka ilość gorącej wody. Duś ok. 10 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego sosu (ragu). Wymieszaj i wyłóż na talerze, dekorując natką pietruszki. *Makaron casarecce - wstążki skręcone wzdłuż w kształt litery S - dzięki temu lepiej utrzymują sos