Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczona polędwica wołowa z grzanką z tapenadą z czarnych oliwek i mini ratatouille
Pieczona polędwica wołowa z grzanką z tapenadą z czarnych oliwek i mini ratatouille - składniki:
Pieczona polędwica wołowa z grzanką z tapenadą z czarnych oliwek i mini ratatouille - sposób przygotowania:
Przygotuj grzankę z tapenadą: bardzo drobno pokrój oliwki, anchois, czosnek, bazylię oraz kapary i wymieszaj z oliwą z oliwek. Bagietkę przekrój w poprzek na dwie równe części a następnie wzdłuż. Każdy kawałek przesmażyć na patelni z odrobina oleju lub oliwy na lekko złoty kolor, kładąc przekrojoną częścią (miąższem) na rozgrzaną patelnię.
Na zrumienione kawałki bagietki nałóż cienką warstwę pasty z oliwek (tapenady).
Przygotuj mini ratatouille: drobno pokrojoną szalotkę zeszklij na oliwie z oliwek. Podczas smażenia szalotek dorzuć paprykę pokrojona w kostkę nie większą jak 0.5 centymetra. Smaż nie dłużej niż 3-4 minuty. W połowie smażenia papryki dodaj cukinię i bakłażana pokrojone tak samo, jak paprykę. Na koniec dodaj pomidory i dopraw ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Przygotuj sałaty: wszystkie rodzaje sałaty dokładnie opłucz, osusz i porwij na drobniejsze kawałki, wymieszaj z kiełkami słonecznika. Dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, po czym wymieszaj delikatnie z oliwą z oliwek. Przełóż sałaty do małej miseczki lub na talerzyk i posyp bardzo drobno pokrojoną czerwoną papryką
Przygotuj polędwicę: mięso oczyść z błon, posól posyp pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i odstaw w chłodne miejsce na około pół godziny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 10-15 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości mięsa).
Po środku talerza ułóż grzankę z bagietki posmarowaną tapenadą, na grzance połóż pokrojona w plastry polędwicę wołową. Obok w małym naczynku ustaw mini ratatouille. W drugim naczynku (lub bezpośrednio na polędwicę) ułóż mieszankę kolorowych sałat.
Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, dedykuje tę potrawę Robertowi De Niro za rolę w 'Wściekłym Byku', za którą w 1980 roku został nagrodzony Oscarem.
- 600 g polędwicy wołowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia pomace
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
- 1/2 szt bagietki
- 1 szklanka oliwek czarnych bez pestek
- 3-4 szt. filetów anchois
- 1 bardzo mały ząbek czosnku
- 1 duża gałązka świeżej bazylii
- 1 i 1/2 łyżki kaparów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małego bakłażana
- 1 szalotka
- 2-3 łyżki krojonych w kostkę pomidorów konserwowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia pomace
- zioła prowansalskie
- sól
- mielony czarny pieprz
- 2-3 listki zielonej karbowanej sałaty
- 2-3 listki ciemnej karbowanej sałaty
- 2-3 listki sałata radicchio
- 2-3 łyżki kiełków słonecznika
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
- sól
- mielony pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki