Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka mieszana z camembertem i gruszką

Autor
A A A
  • Sałatka mieszana z camembertem i gruszką

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka mieszana z camembertem i gruszką - składniki:
Sałatka mieszana z camembertem i gruszką - sposób przygotowania: Obierz gruszkę, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połówki gruszki włóż do garnuszka, zalej winem, dodaj miód i goździki, gotuj na małym ogniu do miękkości (sprawdzaj co jakiś czas, ponieważ gruszka nie powinna być twarda, nie może się też rozgotować). Gdy będzie gotowa wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Dokładnie umyj liście sałat, osusz i postrzęp palcami. Przygotuj sos: żurawiny wymieszaj z octem balsamicznym, ubijaj trzepaczką dolewając powoli oliwę. Na dwóch talerzach rozłóż sałatę, polej ją połową sosu żurawinowego. Na sałacie połóż po jednym serku camembert (ser możesz podgrzać w piekarniku, ale nie za długo, aby zbytnio się nie rozpuścił). Na serkach ułóż połówki gruszek, polej je pozostałym sosem. Przed podaniem możesz udekorować malinami.