Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony sandacz z warzywnymi kokotkami

Autor
A A A
  • Pieczony sandacz z warzywnymi kokotkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pieczony sandacz z warzywnymi kokotkami - składniki:
Pieczony sandacz z warzywnymi kokotkami - sposób przygotowania: Przygotuj warzywa: warzywa oraz ziemniaki po umyciu obierz (oprócz cukinii), a następnie pokrój tak, aby nadać im kształt wrzecionowaty (każda kokotka nie powinna być większa niż 5 centymetrów). Warzywa sparż w lekko osolonej wodzie, a ziemniaki ugotuj na pół twardo. Przed podaniem przesmażamy na maśle każdy rodzaj kokotek uważając, aby zbyt mocno się nie zrumieniły. Przygotuj tatar z łososia: łososia pokrój w drobną kostkę, sałatę porwij w drobne kawałki, zioła bardzo grubo pokrój. Szalotkę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Łososia wymieszaj z olejem, sokiem z cytryny, szalotką i papryką. Na koniec dodaj pokrojone zioła i sałatę. Przygotuj sandacza: filet podziel na porcje, dopraw solą, pieprzem i skrop olejem. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 210 st. C przez około 8-10 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów). Przygotuj sos: śmietanę zagotuj i po chwili dodaj kostkę drobiową. Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu nie dłużej niż 2 minuty. Pod koniec gotowania wlej sok z wyciśniętej limonki i dodaj odrobinę skórki otartej z limonki. Na dużym płaskim talerzu ułóż przesmażone kokotki z warzyw, a na nich filet z sandacza. Wokół wylej sos, obok na talerzu postaw małą miseczkę z tatarem z wędzonego łososia. Udekoruj kiełkami słonecznika i uprażonymi pestkami słonecznika. Ten specjał Jerzy Pasikowski przygotował dla Lizy Minnelli (Oscar za rolę w filmie 'Kabaret', 1970 rok)
Sandacz z kurkami, bobem i palonym masłem [Gotuj z Melanią]