Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łza z musu czekoladowego z sosem winno-waniliowym i tiulem piernikowym

Autor
A A A
  • Łza z musu czekoladowego z sosem winno-waniliowym i tiulem piernikowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łza z musu czekoladowego z sosem winno-waniliowym i tiulem piernikowym - składniki:
Łza z musu czekoladowego z sosem winno-waniliowym i tiulem piernikowym - sposób przygotowania: Roztop czekoladę i zanurz w niej plastikową folię o długości 30 cm, a następnie nadaj folii kształt łzy w pozycji pionowej i odstaw, aż zastygnie. Przygotuj mus: żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj 1/3 czekolady i wymieszaj. Ubij 4 białka i połącz z masą, schłodź Przygotuj sos: w rondelku na małym ogniu wymieszaj wino, miąższ wanilii, kawę i cukier. Gdy aromaty się połączą, wymieszaj wszystko z żółtkami czekając, aż zagęszczą sos. Przygotuj tiul piernikowy: wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Nadaj ciastu owalny kształt i piecz 4 minuty w temperaturze 180 stopni C. Łezki z czekolady nadziewaj musem. Podawaj z sosem, ozdobione opartym o deser tiulem piernikowymi owocami i listkami mięty.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba