Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dorada na purée z selera z warzywami julienne i confit z szalotek
Dorada na purée z selera z warzywami julienne i confit z szalotek - składniki:
Dorada na purée z selera z warzywami julienne i confit z szalotek - sposób przygotowania:
Filety z dorady osusz papierowym ręcznikiem, posól od strony skóry i natnij skórę w dwóch miejscach na szerokość ok. 1.5 cm, uważając, żeby nie przeciąć całego filetu. Odstaw w chłodne miejsce.
Przygotuj confit: szalotkę pokrój w piórka, ogórki kiszone w kostkę, kapary oraz czosnek - w plastry. Wymieszaj składniki z oliwą z oliwek i podsmaż przez ok. 5 minut.
Przygotuj warzywa: zetrzyj seler na tarce o grubych oczkach i uduś na maśle do miękkości. Miękki seler zmiksuj blenderem na purée. W tym czasie marchew oraz pietruszkę pokrój metodą julienne (na zapałkę), a cebulę w piórka i delikatnie przesmaż na maśle przez ok. 3 min.
Doradę usmaż na oleju sezamowym, confit podgrzej w rondelku i dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Na talerzu ułóż warzywa, rybę i polej confit z szalotki.
Confit (fr.) - to jedna z najstarszych metod konserwowania i przechowywania mięsa, kiedy przyprawione kawałki mięsa gotuje się powoli w tłuszczu. Confit można też przygotować z warzyw - metoda polega na bardzo wolnym ich smażeniu.
- 4 filety z dorady (ze skórą)
- 500 g korzenia selera
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju sezamowego
- masło do smażenia warzyw
- sól
- Confit: 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki kiszone
- 3 kapary z szypułką
- nać pietruszki
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Dorada z grilla z czosnkiem i cytryną [Gotuj z Melanią]
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki