Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dorada na purée z selera z warzywami julienne i confit z szalotek

Autor
A A A
  • Dorada na purée z selera z warzywami julienne i confit z szalotek

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Dorada na purée z selera z warzywami julienne i confit z szalotek - składniki:
Dorada na purée z selera z warzywami julienne i confit z szalotek - sposób przygotowania: Filety z dorady osusz papierowym ręcznikiem, posól od strony skóry i natnij skórę w dwóch miejscach na szerokość ok. 1.5 cm, uważając, żeby nie przeciąć całego filetu. Odstaw w chłodne miejsce. Przygotuj confit: szalotkę pokrój w piórka, ogórki kiszone w kostkę, kapary oraz czosnek - w plastry. Wymieszaj składniki z oliwą z oliwek i podsmaż przez ok. 5 minut. Przygotuj warzywa: zetrzyj seler na tarce o grubych oczkach i uduś na maśle do miękkości. Miękki seler zmiksuj blenderem na purée. W tym czasie marchew oraz pietruszkę pokrój metodą julienne (na zapałkę), a cebulę w piórka i delikatnie przesmaż na maśle przez ok. 3 min. Doradę usmaż na oleju sezamowym, confit podgrzej w rondelku i dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Na talerzu ułóż warzywa, rybę i polej confit z szalotki. Confit (fr.) - to jedna z najstarszych metod konserwowania i przechowywania mięsa, kiedy przyprawione kawałki mięsa gotuje się powoli w tłuszczu. Confit można też przygotować z warzyw - metoda polega na bardzo wolnym ich smażeniu.
Dorada z grilla z czosnkiem i cytryną [Gotuj z Melanią]