Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babeczki kawowe
Babeczki kawowe - składniki:
Babeczki kawowe - sposób przygotowania:
Natłuść 12 foremek do babeczek. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem utrzyj na kremową masę, następnie, nie przerywając ucierania, dodaj kolejno: jajka, 3 łyżki esencji kawowej, szczyptę soli, mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę. Tak przygotowaną masę rozdziel do foremek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. C i piecz 20 min.
W tym czasie ubij białka na sztywną pianę i powoli, cały czas ubijając, dosypuj cukier puder a następnie kawę. Po 20 min pieczenia babeczek wyjmij je z pieca, nałóż na nie ubite białka i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 10 min. Gotowe bezy powinny pozostać płynne w środku. Babeczki możesz udekorować ziarenkami kawy.
- 185 g miękkiego masła
- 125 g drobnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki esencjonalnej kawy
- szczypta soli
- 155 g mąki pszennej
- 100 g maślanki
- na czubku łyżeczki proszek do pieczenia
- Beza: 2 białka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki