Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffinki z mokką

Autor
A A A
  • Muffinki z mokką

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Muffinki z mokką - składniki:
Muffinki z mokką - sposób przygotowania: Formę na 12 muffinek posmaruj stopionym masłem (jeśli używasz papilotek, nie natłuszczaj formy). Piekarnik rozgrzej do 210 st. C. Mleko zagrzej (nie gotuj), dodaj kawę i wymieszaj, żeby się rozpuściła. Odstaw do wystygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, kakao i cukier. Wymieszaj dokładnie składniki i w środku zrób dołek. Wlej do niego mleko z kawą, jajka i masło. Szybko wymieszaj, by połączyć składniki. Ciasto powinno być grudkowate. Łyżką nakładaj ciasto do formy, wypełniając każdy otwór do ok. 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz 20 min lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka babeczki będzie suchy. Po ostygnięciu i przed podaniem na wierzch każdej nałóż kleks z bitej śmietany i posyp kawą rozpuszczalną.
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki

Informacje o Muffinki z mokką

  • Małe co nieco na "babski" wieczór

    Małe co nieco na "babski" wieczór

    ://malepokusy.blogspot.com/ Pamiętaj, aby nie mieszać składników ciasta zbyt dokładnie (muszą pozostać grudki). Inaczej po upieczeniu babeczki mogą być twarde i zbite. Oprócz śmietany muffiny możesz podawać na przykład z dodatkiem kremowego serka lub gałką ulubionych lodów. Muffinki z mokką 375 ml mleka 3,2 proc. 1