Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Trufle kawowe

Autor
A A A
  • Trufle kawowe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Trufle kawowe - składniki:
Trufle kawowe - sposób przygotowania: Przygotuj trufle: 300 g czekolady drobno posiekaj. Śmietanę wymieszaj z kawą rozpuszczalną i zagotuj. Dodaj do niej czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Dodaj likier, wymieszaj i ostudź masę. Masą napełnij szprycę z okrągłą końcówką i wyciśnij na pergamin kuleczki masy. Wstaw na godzinę do lodówki, aby stężały. Przygotuj polewę: rozpuść czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej - masa nie powinna być zbyt gorąca. Używając widelczyka, zanurzaj trufle w stopionej czekoladzie i odkładaj na pergamin do zastygnięcia. Kiedy polewa już będzie delikatnie tężała, potocz każdą pralinkę w różne strony, aby powstały na truflach języczki. Odstaw do pełnego zastygnięcia, przechowuj w lodówce.

Informacje o Trufle kawowe

  • Menu dnia z muffinami z boczkiem

    Menu dnia z muffinami z boczkiem

    . Czekoladki w "dorosłym" wydaniu. Do przygotowania tych trufli użyto gorzkiej czekolady, a dodatek likieru podkreśla ich kawowy smak. Zobacz przepis na trufle kawowe.

  • Moja słodka Walentynka

    Moja słodka Walentynka

    czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj trufle. Zobacz też przepisy na trufle kawowe oraz trufle wiśniowe

  • Domowe czekoladki

    Domowe czekoladki

    ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Chcesz obdarować czekoladkami kawosza? Dodaj do masy na pralinki nieco kawy rozpuszczalnej. Trufle możesz udekorować całymi ziarenkami kawy. Trufle kawowe 300 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany 36-proc. łyżka kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru