Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mrożony krem kawowy

Autor
A A A
  • Mrożony krem kawowy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Mrożony krem kawowy - składniki:
Mrożony krem kawowy - sposób przygotowania: Przygotuj krem: żółtka utrzyj z połową cukru na kremową masę. Resztę cukru i kawę instant rozpuść w gorącej kawie i ostudź. Do masy jajecznej dodaj przestudzoną kawę i ubij na puszysty krem. Rum podgrzej i rozpuść w nim żelatynę, wlej do kremu. Kontynuuj mieszanie, aż krem ostygnie. Ubij śmietanę na puszystą masę i wymieszaj z kremem. Napełnij kremem foremki lub filiżanki. Ostudzony krem wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem przygotuj piankę: w misce wymieszaj śmietanę z ziarnami kawy i cukrem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie śmietanę przecedź i ubij samą śmietanę na puszysty krem. Nałóż na zamrożony krem, oprósz mieloną kawą i podawaj.

Informacje o Mrożony krem kawowy

  • Menu dnia: lekkie i orzeźwiające

    Menu dnia: lekkie i orzeźwiające

    min.1/2godz. Autor: cris-57 Ten deser potrafi postawić na nogi - za sprawą mocnej kawy, gorzkiej czekolady i ciemnego rumu. To gorące połączenie zostanie podane w postaci... mrożonej. Mrożony krem kawowy 17 dag gorzkiej czekolady 2/3 szklanki mocnego naparu kawy 3 łyżki + 2 łyżeczki ciemnego rumu 3

  • Wszystkie smaki kawy

    Wszystkie smaki kawy

    :   Tort mocca   Mrożony krem kawowy   Galaretka kawowa

  • Kawa na ochłodę - lody, koktajle, desery

    Kawa na ochłodę - lody, koktajle, desery

    Szukasz pomysłu na pyszny deser bez pieczenia? Ten mrożony krem w smaku przypomina kawowe lody. Jeśli chcesz, żeby był słodszy, możesz polać każdą z porcji sosem toffi. Mrożony krem kawowy 4 żółtka 90 g cukru 80 ml espresso łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej