Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb sezamowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb sezamowy - składniki:
Chleb sezamowy - sposób przygotowania: Zalać drożdże małą filiżanką ciepłej wody, dodać cukier i pozostawić na 20 min pod przykryciem. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól i wyrośnięte drożdże; wyrabiać ciasto, dolewając po trochu wody aż do otrzymania gładkiej kuli. Podzielić ją na małe części, a te rozpłaszczyć na kształt kół. Posypać ziarnem sezamowym, lekko wgniatając je w ciasto, i ułożyć na posypanej mąką blasze. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec pół godziny w nagrzanym do 200 st. piekarniku. Chlebek świetnie smakuje na gorąco, skropiony oliwą z oliwek. No i oczywiście razem z innymi daniami, np. tajine.