Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tajine z kurczakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tajine z kurczakiem - składniki:
  • 4 piersi kurczaka
  • 4 średnie cebule
  • 5 marchewek
  • 4 pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 6-8 kartofli
  • papryka zielona i czerwona
  • po garści zielonych i czarnych oliwek z pestkami
  • tzw. 44 przyprawy (do kupienia w sklepach z żywnością arabską; można zastąpić mieszanką kilku przypraw
  • które ma się pod ręką) oraz sól i pieprz
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
Tajine z kurczakiem - sposób przygotowania: Piersi kurczaka podsmażyć lub zgrillować (ja wcześniej nacieram je i szpikuję czosnkiem, posypuję pieprzem, solą i przyprawami, skrapiam oliwą i wstawiam na jakiś czas do lodówki), dorzucając ćwiartki cebuli. Na dno tajine (bądź innego żaroodpornego naczynia) wlać trochę oliwy, ułożyć połówki obranych kartofli, podsmażone piersi i cebulę. Układać na nich - jeśli to możliwe w stożek - pokrojoną w paski marchewkę, paprykę i cukinię, na to zaś ćwiartki pomidorów, oliwki i kawałki czosnku. Pamiętajmy o posypywaniu kolejnych warstw solą, pieprzem i przyprawami. Całość skrapiamy oliwą, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do ok. 160 st. piekarnika bądź na mały płomień gazu/grilla (w Maroku używa się przypominających doniczki glinianych mikropiecyków na węgiel drzewny). Po 30-40 min gotowe (wystarczy sprawdzić patyczkiem kartofle).