Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka z fasoli, cebuli i ziemniaków z grzybami

Autor
A A A
  • Zapiekanka z fasoli, cebuli i ziemniaków z grzybami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Zapiekanka z fasoli, cebuli i ziemniaków z grzybami - składniki:
Zapiekanka z fasoli, cebuli i ziemniaków z grzybami - sposób przygotowania: Fasolę namocz, a gdy napęcznieje, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Grzyby namocz i ugotuj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry. Cebulę grubo poszatkuj i podsmaż na części masła na złoty kolor, a następnie duś do momentu, kiedy będzie bardzo miękka i nabierze jasnobrązowego koloru. Przypraw solą i pieprzem. Wysmaruj brytfannę masłem. Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, dodaj przyprawy, następnie warstwę cebuli, fasoli (ponownie sól i pieprz) i grzybów. Czynność z układaniem warstw powtórz, zaczynając od ziemniaków i kończąc na ziemniakach. Przypraw z wierzchu solą i pieprzem, nałóż kilka kawałków masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Zapiekaj 45 minut.