Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Autor
A A A
  • Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Śledzie z czosnkiem i majerankiem - składniki:
  • 500 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju)
  • 3/4 szklanki suszonego majeranku
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • olej
Śledzie z czosnkiem i majerankiem - sposób przygotowania: Śledzie z beczki namocz w mleku przez noc. Podziel filety na porcje (ok. 4 cm). Przygotuj dwie miseczki: z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z majerankiem. Kawałki śledzia obtaczaj najpierw w czosnku a potem w majeranku i układaj ciasno w słoiku. Całość zalej olejem (możesz użyć tego z tacki a następnie uzupełnić zwykłym) tak, żeby ryba była całkowicie zakryta. Wstaw na kilka godzin do lodówki - najlepsze jednak będą po dwóch-trzech dniach od przygotowania.