Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piernik z migdałami

Autor
A A A
  • Piernik z migdałami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Piernik z migdałami - składniki:
Piernik z migdałami - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto (tydzień przed podaniem): miód z przyprawami do piernika podgrzej w rondelku, ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę z sodą przesiej na stolnicę. Zrób dołek, wlej do niego ciepły miód i nożem wyrób ciasto. Dodaj ubite jajka i wyrabiaj ciasto, aż będzie lśniące i gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godz. Przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tygodniu, gdy piernik zmięknie, przekrój go wzdłuż na trzy części i przygotuj masę bakaliową. Konfitury i miód podgrzej w rondelku, stale mieszając, na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Migdały i rodzynki sparz, migdały obierz ze skórki i posiekaj z orzechami. Skórkę pomarańczową pokrój na małe kawałki. Bakalie dodaj do masy (trochę skórki zostaw do przybrania piernika), chwilę smaż na małym ogniu, a następnie przestudź. Ciepłą masą przełóż ciasto, wierzch piernika możesz polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba