Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Noworoczny kurczak po syczuańsku z piklami z fenkuła i jabłka

Autor
A A A
  • Noworoczny kurczak po syczuańsku z piklami z fenkuła i jabłka

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Noworoczny kurczak po syczuańsku z piklami z fenkuła i jabłka - składniki:
Noworoczny kurczak po syczuańsku z piklami z fenkuła i jabłka - sposób przygotowania: Kurczaka umyj, rozetnij od strony kręgosłupa i rozłóż. W moździerzu utłucz pieprz syczuański, wanilię, czosnek, czarny pieprz i sól. Dodaj miód, olej i sos sojowy. Ucieraj wszystko do momentu, aż powstanie czarna pasta. Kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj pastą. Odstaw na 1 godzinę, aby się zamarynował. Jabłko i fenkuł wymieszaj. Ocet, cukier, sok z pomarańczy, sól i przyprawę 5 smaków wymieszaj i dodaj do tego olej. Powstałą marynatę połącz z jabłkiem i fenkułem. Odstaw do lodówki, do czasu, aż kurczak będzie gotowy. Nagrzej piekarnik do temp. 200 st. C, wstaw brytfannę z kurczakiem i piecz go przez 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 175 st. C i piecz kolejne 30 minut. Gotowego kurczaka podaj z piklami.