Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Comber z sarny z pikantną jarzynką

Autor
A A A
  • Comber z sarny z pikantną jarzynką

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Comber z sarny z pikantną jarzynką - składniki:
Comber z sarny z pikantną jarzynką - sposób przygotowania: Dynię obierz, usuń pestki, pokrój miąższ na kawałki. Obgotuj 6-8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem octu (wylewamy wywar) . Przełóż na sito, dobrze odsącz. Dymki umyj, usuń wierzchnią łupinę, cieniutko pokrój. Chilli drobno posiekaj. Rozetnij strąk wanilii i wyskrob miąższ. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj dynię, chilli, wanilię, orzechy, żurawiny, miód i 6 łyżek wywaru warzywnego (robimy go wg własnego pomysłu) . Wszystko razem duś 3-4 minuty. W ostatniej minucie dodaj dymkę. Dopraw solą, odstaw w ciepłe miejsce. Mięso posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z obu stron. Polej kremem balsamico. Duś pod przykryciem około 15 minut, w tym czasie raz obróć na drugą stronę. Wyjmij mięso i odstaw w ciepłe miejsce. Do sosu dodaj śmietanę i gotuj, aż nabierze zawiesistej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem, pokrój i ułóż na półmisku. Podawaj z pikantną jarzynką i kluseczkami (kopytka lub kluski lane).