Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Francuskie ciasto - Buche de Noël na Boże Narodzenie
Francuskie ciasto - Buche de Noël na Boże Narodzenie - składniki:
Francuskie ciasto - Buche de Noël na Boże Narodzenie - sposób przygotowania:
Żółtka na biszkopt utrzyj z 1/3 cukru, solą i skórką cytrynową. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując powoli pozostały cukier. Piana powinna być tak sztywna, by można było ją kroić. Drewnianą szpatułką domieszaj masę z żółtek do piany z białek. Dodaj ostrożnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Delikatnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę biszkoptową rozsmaruj na blasze i piecz 8-10 minut, na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st.C. Upieczony placek biszkoptowy przełóż na wilgotną ściereczkę, przykryj drugą wilgotną ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem: mleko doprowadź do wrzenia i dodaj do czekolady. Przygotowaną masę czekoladową (tzw. ganache) wystudź do temperatury 35 st. C. Ubij śmietanę i dodaj do masy, całość delikatnie wymieszaj.
Z biszkoptu usuń papier, biszkopt posmaruj 2/3 kremu czekoladowego. Odkrój pasek biszkoptu szerokości 10 cm i zwiń w dwie małe rolady, które później będą 'gałęziami'. Duży placek zwiń w roladę i posmaruj pozostałym kremem. Widelcem albo grzebieniem do garnirowania zrób podłużne rysy w korze. Małe rolady posmaruj w ten sam sposób i ułóż przy 'pniu'. Roladę można udekorować w dowolny sposób. Grzybki i śnieg z pokruszonej bezy i listki z zabarwionego na zielono marcepana są tylko jedną z propozycji.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki