Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śledzie z suszonymi śliwkami i migdałami

Autor
A A A
  • Śledzie z suszonymi śliwkami i migdałami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Śledzie z suszonymi śliwkami i migdałami - składniki:
Śledzie z suszonymi śliwkami i migdałami - sposób przygotowania: Śliwki namocz w wodzie i rozgotuj na gęstą papkę. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Migdały zalej gorącą wodą, odczekaj chwilę i usuń skórkę. Pokrój w piórka i dodaj do przetartych śliwek. Sos dopraw cukrem i pieprzem, dodaj kilka łyżek oleju. Jeśli jest za mało kwaśny, dodaj sok z cytryny. Śledzie z beczki namocz w mleku przez noc. Podziel filety na porcje (ok. 4 cm). Układaj ciasno w słoiku, przekładając sosem śliwkowym. Wstaw do lodówki, najlepsze będą po dwóch-trzech dniach od przygotowania.