Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chilijska zapiekanka mięsna - Pastel de choclo
Chilijska zapiekanka mięsna - Pastel de choclo - składniki:
Chilijska zapiekanka mięsna - Pastel de choclo - sposób przygotowania:
Podgrzej olej na patelni, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj rozgnieciony czosnek i podsmażaj przez chwilę. Dołóż mięso, paprykę, kumin, oregano, sól i pieprz. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż wołowina zbrązowieje (ok. 8 min). Dolej wodę lub bulion, wymieszaj i gotuj, aż całość nieco zgęstnieje (jeśli sos wyjdzie za rzadki, możesz go zagęścić mąką). Zdejmij z ognia i odstaw.
W malakserze przygotuj purée z kukurydzy, mąki kukurydzianej i skrobi. Stopniowo dodawaj mleka, aż masa kukurydziana zgęstnieje i będzie dość zwarta. Dodaj cukier, sól i pieprz do smaku.
W dużym rondelku na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj purée z kukurydzy i posiekane liście bazylii i gotuj, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Odstaw na bok.
Przełóż mięso do nasmarowanej masłem brytfanki. Na to ułóż warstwę masy z kukurydzy i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Posyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 30-40 minut, aż wierzch zapiekanki się przyrumieni.
- Mięso: 3 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- ok. 250 ml wody lub bulionu
- mąka do zagęszczenia sosu
- Masa kukurydziana: 500 g kukurydzy (może być mrożona
- w woreczku lub na sicie odciśnij nadmiar wody)
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
- listki świeżej bazylii (ok. 50 g)
- ok 125-250 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania brytfanki
- 2-3 łyżki cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki