Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grecka Baklawa

Autor
A A A
  • Grecka Baklawa

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Grecka Baklawa - składniki:
Grecka Baklawa - sposób przygotowania: Orzechy utłucz w moździerzu, dodaj 1/2 kg cukru, mielony cynamon i dokładnie wymieszaj. Rozmroź ciasto w temperaturze pokojowej. Rulon ciasta rozwiń. Na pojedynczy płat zwilżony klarowanym masłem (pozostałe przykryj wilgotną ściereczką) nakładaj (po szerokości) małymi porcjami nadzienie z orzechów w postaci wąskiej ścieżki. Zawijaj tak, aby orzechy znajdowały się w środku rulonu. Pod koniec płatu nakładaj następny (tak, aby się zazębiały) i posmaruj rozpuszczonym masłem. Postępuj podobnie z pozostałym ciastem. Rulony układaj w nasmarowanej masłem brytfance i pokrój ostrym nożem w poprzek tak, aby powstały małe ciasteczka, i posmaruj je z wierzchu masłem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. W tym czasie przygotuj syrop: do litra wody wsyp resztę cukru i dolej sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, dodaj laskę cynamonu i gotuj ok. 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika polej wrzącym syropem i zostaw do wystygnięcia.

Informacje o Grecka Baklawa

  • Greckie wakacje w kuchni

    Greckie wakacje w kuchni

    pistacjami. Grecka Baklawa 500 g mrożonego ciasta filo 1 kg orzechów włoskich 1 i 1/2 kg cukru 3 łyżki mielonego cynamonu 1 laska cynamonu 1 i 1/2 cytryny 300 g masła klarowanego Orzechy utłucz w moździerzu, dodaj 1/2 kg cukru, mielony cynamon i dokładnie wymieszaj. Rozmroź ciasto w temperaturze