Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Grecka Baklawa
Grecka Baklawa - składniki:
Grecka Baklawa - sposób przygotowania:
Orzechy utłucz w moździerzu, dodaj 1/2 kg cukru, mielony cynamon i dokładnie wymieszaj. Rozmroź ciasto w temperaturze pokojowej. Rulon ciasta rozwiń. Na pojedynczy płat zwilżony klarowanym masłem (pozostałe przykryj wilgotną ściereczką) nakładaj (po szerokości) małymi porcjami nadzienie z orzechów w postaci wąskiej ścieżki. Zawijaj tak, aby orzechy znajdowały się w środku rulonu. Pod koniec płatu nakładaj następny (tak, aby się zazębiały) i posmaruj rozpuszczonym masłem. Postępuj podobnie z pozostałym ciastem. Rulony układaj w nasmarowanej masłem brytfance i pokrój ostrym nożem w poprzek tak, aby powstały małe ciasteczka, i posmaruj je z wierzchu masłem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
W tym czasie przygotuj syrop: do litra wody wsyp resztę cukru i dolej sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, dodaj laskę cynamonu i gotuj ok. 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika polej wrzącym syropem i zostaw do wystygnięcia.
- 500 g mrożonego ciasta filo
- 1 kg orzechów włoskich
- 1 i 1/2 kg cukru
- 3 łyżki mielonego cynamonu
- 1 laska cynamonu
- 1 i 1/2 cytryny
- 300 g masła klarowanego
Informacje o Grecka Baklawa
-
Greckie wakacje w kuchni
pistacjami. Grecka Baklawa 500 g mrożonego ciasta filo 1 kg orzechów włoskich 1 i 1/2 kg cukru 3 łyżki mielonego cynamonu 1 laska cynamonu 1 i 1/2 cytryny 300 g masła klarowanego Orzechy utłucz w moździerzu, dodaj 1/2 kg cukru, mielony cynamon i dokładnie wymieszaj. Rozmroź ciasto w temperaturze
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki