Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta czekoladowa z likierem cointreau i malinami
Tarta czekoladowa z likierem cointreau i malinami - składniki:
Tarta czekoladowa z likierem cointreau i malinami - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z mączką migdałową, dodać wanilię i sól. Jajka lekko utrzyj z cukrem. Masło o temp. pokojowej pokrój w małe kawałki. Dodać wszystkie składniki do mąki i krótko mieszać, aby otrzymać ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 3-3,5 mm i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy ok. 28 cm lekko posmarowaną tłuszczem.
Tak przygotowany spód wyłóż folią aluminiową i wsypać na nią groch lub fasolę (obciążenie umożliwia utrzymanie brzegu tarty), wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na około 15 min. Następnie wyjmij z pieca, ostrożnie usuń folię i obciążenie i ponownie wstaw do pieca. Piecz, aż spód będzie złotego koloru ok. 10-15 min.
Przygotuj biszkopt: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka i ręcznie wymieszaj, a następnie z kakao i ponownie, krótko wymieszaj. Na papierze piekarniczym narysuj koło wielkości tortownicy i wyłóż na nie ubity biszkopt. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 10-15 min.
Przygotuj ganache: w rondelku zagotuj śmietankę z glukozą, dodaj rozkruszoną czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Dodaj masło i ubijaj dalej mikserem, a na koniec dodaj likier pomarańczowy.
Wlej kilka kropli lekko ostudzonego ganache na spód z kruchego ciasta i ułóż na nim biszkopt (w ten sposób sklejamy obie warstwy). Schłodź, a następnie wylej na całość resztę masy czekoladowej - powinna w całości pokryć biszkopt. Po ostygnięciu wstaw tartę do lodówki. Przed podaniem udekoruj świeżymi malinami.
- Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 60 g jajka (3 szt.)
- 100 g cukru
- 25 g mączki migdałowej
- szczypta soli
- wanilia
- Biszkopt bez mąki: 3 białka
- 3 żółtka
- 85 g cukru
- 25 g kakao
- Ganache: 80 g śmietanki 30-36 proc.
- 25 g syropu glukozowego
- 150 g czekolady deserowej 53 proc. kakao
- 25 g masła
- 60 ml Cointreau (likier pomarańczowy)
- 500 g świeżych malin
- fasola lub do wypieczenia spodu
Mini tarty dla każdego
Informacje o Tarta czekoladowa z likierem cointreau i malinami
-
Tarty na okrągło
masę. Przelej masę czekoladową na upieczony spód z ciasta. Odstaw do ostudzenia. Gdy nadzienie stężeje, posyp wierzch kakao, udekoruj strużkami czekolady. Zobacz tez przepisy na tartę czekoladową z chili oraz tartę czekoladową z likierem Cointreau i malinami I na koniec propozycja dla tych
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki