Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żur na sposób warszawski

Autor
A A A
  • Żur na sposób warszawski

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Żur na sposób warszawski - składniki:
Żur na sposób warszawski - sposób przygotowania: Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy zmiękną, pokrój je w paski, a wywar delikatnie zlej do miseczki tak, aby ewentualne ziarenka piasku pozostały na dnie garnka. Do wywaru wieprzowego wlej zakwas oraz odcedzony wywar z grzybów i dodaj listek laurowy, całość zagotuj. Pokrojony w kostkę boczek przesmaż na wolnym ogniu, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę takiej wielkości jak uprzednio boczek. Pod koniec smażenia dodaj otarty majeranek. Usmażony boczek z cebulą i majerankiem dodaj do żurku i chwilę pogotyj. Całość zapraw śmietaną i dopraw do smaku. Gorący żurek podawaj z ugotowanym grochem. Rada: w trakcie gotowania możesz dodać drobno posiekany czosnek.