Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta brulee z marakują
Tarta brulee z marakują - składniki:
Tarta brulee z marakują - sposób przygotowania:
Wysmaruj masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. W dużej misce rozetrzyj masło z mąką tak jak na kruszonkę, dodaj sól, cukier puder, wlej niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przełóż na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkuj w koło o średnicy o 6 cm większej niż średnica foremki. Ciasto ostrożnie przełóż do foremki, delikatnie dociśnij do brzegów i obetnij nadmiar ciasta. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto wyłóż arkuszem pergaminu i wsyp obciążenia. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut, delikatnie usuń pergamin i piecz kolejne 10 minut. Wystudź.
W metalowej misce utrzyj żółtka z cukrem, następnie miskę umieść nad rondlem z wrzącą wodą i ubijaj przez 10 minut, aż krem zacznie gęstnieć. W rondelku podgrzej śmietankę i gorącą wlej do ubitych żółtek. Podgrzewaj 5-8 minut, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i wystudź. Marakuję przekrój i łyżką wyjmij miąższ do miseczki. Kiedy krem wystygnie, dodaj do niego marakuje, delikatnie wymieszaj i przełóż na upieczony i wystudzony spód. Wstaw do lodówki na mniej więcej 3 godziny. Schłodzoną tartę posyp cukrem i skarmelizuj opalarką. Jeśli nie masz opalarki, możesz cukier rozpuścić na suchej patelni, podgrzewać, aż będzie bursztynowy i po lekkim przestudzeniu ozdobić nim ciasto.
Mini tarty dla każdego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki