Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta brulee z marakują

Autor
A A A
  • Tarta brulee z marakują

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta brulee z marakują - składniki:
Tarta brulee z marakują - sposób przygotowania: Wysmaruj masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. W dużej misce rozetrzyj masło z mąką tak jak na kruszonkę, dodaj sól, cukier puder, wlej niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przełóż na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkuj w koło o średnicy o 6 cm większej niż średnica foremki. Ciasto ostrożnie przełóż do foremki, delikatnie dociśnij do brzegów i obetnij nadmiar ciasta. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto wyłóż arkuszem pergaminu i wsyp obciążenia. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut, delikatnie usuń pergamin i piecz kolejne 10 minut. Wystudź. W metalowej misce utrzyj żółtka z cukrem, następnie miskę umieść nad rondlem z wrzącą wodą i ubijaj przez 10 minut, aż krem zacznie gęstnieć. W rondelku podgrzej śmietankę i gorącą wlej do ubitych żółtek. Podgrzewaj 5-8 minut, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i wystudź. Marakuję przekrój i łyżką wyjmij miąższ do miseczki. Kiedy krem wystygnie, dodaj do niego marakuje, delikatnie wymieszaj i przełóż na upieczony i wystudzony spód. Wstaw do lodówki na mniej więcej 3 godziny. Schłodzoną tartę posyp cukrem i skarmelizuj opalarką. Jeśli nie masz opalarki, możesz cukier rozpuścić na suchej patelni, podgrzewać, aż będzie bursztynowy i po lekkim przestudzeniu ozdobić nim ciasto.
Mini tarty dla każdego