Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto ptysiowe

Autor
A A A
  • Ciasto ptysiowe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (106 głosów)

Ciasto ptysiowe - składniki:
Ciasto ptysiowe - sposób przygotowania: W garnku zagotuj wodę z margaryną, dodaj szczyptę soli. Gdy woda z margaryną zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, od razu wsyp całą mąkę i bardzo energicznie mieszaj. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ścianek garnka i ma lekko szklisty wygląd. Zdejmij garnek z ognia, poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie, i zacznij dodawać po jednym jajku. Cały czas energicznie wieszaj i dodawaj kolejne jajko dopiero wtedy, gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę ciasta. Jeśli z ciasta chcesz zrobić duże ptysie, nabierz porcję ciasta na łyżkę i drugą łyżką zdejmij je na blachę wyłożoną pergaminem. Między jedną a drugą kulką ciasta zachowaj sporą odległość, ponieważ ptysie bardzo rosną w czasie pieczenia i mogłyby się posklejać. Jeśli chcesz upiec małe ptysie, takie na jeden kęs, nabieraj ciasto na łyżeczkę od herbaty i drugą łyżeczką zdejmuj na blachę. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz ptysie ok. 30 minut. Przez pierwsze 10-15 minut nie otwieraj piekarnika. Najlepiej nie rób tego podczas całego pieczenia, zaglądaj jednak przez szybkę i wyjmij ptysie, gdy będą złociste. Wystudzone ptysie przetnij na pół i wypełniaj kremem lub pikantnym nadzieniem. Rada: możesz ptysie przygotować wcześniej i przechować w papierowej torebce - w całości, bez przekrawania - nawet kilka dni.

Informacje o Ciasto ptysiowe

  • Mój ty ptysiu!

    Mój ty ptysiu!

    lodami waniliowymi, bitą śmietana lub crème patissière oraz polane czekoladą. My postanowiliśmy wypełnić delikatne ciastka ubitą kremówką z dodatkiem esencji waniliowej. Profiterole z bitą śmietaną Składniki: 1 porcja podstawowego ciasta ptysiowego 250 ml śmietanki tortowej 36 proc

  • Słodki Paryż - najpiękniejsze desery ze stolicy Francji

    Słodki Paryż - najpiękniejsze desery ze stolicy Francji

    wasabi, grapefruita oraz miniaturowych marshmallows o smaku zielonej herbaty. Klasyczny Saint Honore z ciasta ptysiowego  z malinowo-różanym kremem z cukierni Laduree Delikatny, waniliowy krem, sok z mango i łagodne przyprawy - to wszystko w wesołym, nakrapianym ciastku od Hugo & Victor Delikatnie

  • Wszystkiego najsłodszego

    Wszystkiego najsłodszego

    keki ozdabiane są typowymi świątecznymi motywami jak czekoladowe renifery, aniołki z ciasta ptysiowego czy kompozycje z owoców, do tego obowiązkowo napis "Wesołych Świąt" po angielsku lub francusku, wypisany na cienkim czekoladowym płatku. Modne zaczynają być również ciasta z innymi owocami

  • Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

    Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

    pokojowej. Autor: Zuzanna Wiciejowska   Równie dekoracyjne i przygotowane z gotowych wytrawnych ciastek - po takie ptysie sięgnie każdy. Sprawdź przepis na ptysie nadziewane boczniakami przyrządzone. Zobacz też, jak samodzielnie przyrządzić ptysie. Przepis na ciasto ptysiowe Rolki z szynki

  • Pączki z bliska i z daleka

    Pączki z bliska i z daleka

    na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz obsypując cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Koszt: około 8 złotych. Mianem beignets określa się dwa rodzaje słodkich przysmaków. Pierwszy odnosi się do małych "pączków" przygotowywanych z ciasta ptysiowego. Podaje się je