Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Jesiotr z sosem z raków na selerowym purée z orzechami włoskimi
Jesiotr z sosem z raków na selerowym purée z orzechami włoskimi - składniki:
Jesiotr z sosem z raków na selerowym purée z orzechami włoskimi - sposób przygotowania:
Filet z jesiotra gotuj w wywarze z warzyw z trawą cytrynową przez mniej więcej 12 minut.
Całe raki ugotuj w wodzie z odrobiną soli i dużą ilością kopru, wrzucając je na wrzątek i gotując ok. 8 minut.
Oddziel mięso z szyjki i szczypców, skorupki z obranych raków przełóż do rondla, dodaj masło, podlej bulionem i zredukuj. Skorupki odcedź, wywar z raków jeszcze raz zredukuj, dodaj białe wino i śmietankę. Przypraw solą i pieprzem, na koniec dodaj świeży koper i mięso z raków.
Seler obierz i ugotuj w mleku z orzechami włoskimi do miękkości, następnie przetrzyj przez sito, przypraw solą i gałką muszkatołową. Filet ułóż na purée selerowym, wokoło ułóż mięso z raków, polej sosem rakowym.
- 180 g filetu z jesiotra
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 szt. trawy cytrynowej
- 2 szt. całych raków
- 20 g koperku
- 100 g masła
- 100 ml śmietanki 30-proc.
- 20 ml półwytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
- Purée: 150 g korzenia selera
- 30 g orzechów włoskich
- gałka muszkatołowa
- 500 ml mleka 2-proc.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki