Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczarki w sosie z białym winem i kluskami kładzionymi

Autor
A A A
  • Pieczarki w sosie z białym winem i kluskami kładzionymi

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Pieczarki w sosie z białym winem i kluskami kładzionymi - składniki:
Pieczarki w sosie z białym winem i kluskami kładzionymi - sposób przygotowania: Pieczarki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki (jeśli są duże to na ósemki) i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem, wlej wino. Duś, mieszając, na małym ogniu 10 minut. Zdejmij z ognia, wlej śmietankę i wymieszaj (po dodaniu śmietany nie gotuj już pieczarek w sosie, tylko je podgrzej). Z mąki, jajek i mleka zagnieć dość twarde ciasto na kluski. Zagotuj w garnku wodę, lekko ją posól i zanurzoną we wrzątku łyżką kładź kluski na gotującą się wodę. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłóż kluski na talerze. Podawaj je z pieczarkami w sosie winno-śmietanowym.