Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polenta z orzechami z sosem z gorgonzoli i suszonymi pomidorami
Polenta z orzechami z sosem z gorgonzoli i suszonymi pomidorami - składniki:
Polenta z orzechami z sosem z gorgonzoli i suszonymi pomidorami - sposób przygotowania:
Ugotuj polentę (sypiąc porcjami kaszę na ciepłe mleko i cały czas mieszając) do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie gotowa przełóż ją na płaską deskę i uformuj tak, aby można było pokroić ją w kostkę. Polentę maczaj w roztrzepanym jajku, obtaczaj w mielonych orzechach i smaż na wolnym ogniu. Śmietanę gotuj i, cały czas mieszając, dodawaj do niej małymi kawałkami ser tak, aby powstał lekko gesty sos. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Brukselkę rozdziel na listki, sparz je lekko w osolonym wrzątku. Suszone pomidory pokrój w paski. Całość dekoracyjnie ułóż na talerzu.
- 150 g polenty
- mleko (tyle
- by była odpowiednia konsystencja polenty)
- 1 jajko
- orzechy włoskie mielone
- oliwa do smażenia
- 200 ml śmietany 36 proc.
- ser pleśniowy (np. gorgonzola) według upodobania
- brukselka
- suszone pomidory w zalewie
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki