Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pascha z orzechami i morelami

Autor
A A A
  • Pascha z orzechami i morelami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Pascha z orzechami i morelami - składniki:
  • (na 4-5 średniej wielkości foremek)
  • 400 g półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 szklanki pokrojonych w paseczki moreli (morele można namoczyć w rumie)
  • 1 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g cukru pudru
  • gaza
  • do ozdoby: 5 połówek orzecha włoskiego i kilka paseczków moreli
Pascha z orzechami i morelami - sposób przygotowania: Żółtka z dwoma łyżkami cukru pudru utrzyj na kogel-mogel. Ser zmiksuj w blenderze albo przepuść trzy razy przez maszynkę i wymieszaj z pozostałym cukrem pudrem i utartymi żółtkami. Dodaj orzechy i morele, dokładnie wymieszaj masę. Foremki na paschy wyłóż gazą. Następnie napełnij je masą, ubijając ją łyżką (masa musi całkowicie wypełnić foremkę). Zawiń gazę, ułóż na każdej foremce obciążony spodek. Wstaw foremki na noc do lodówki. Wykładaj paschy na małe talerzyki, delikatnie ściągając z każdej gazę. Każdą porcję ozdób połówką orzecha włoskiego i paseczkiem moreli.