Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami

Autor
A A A
  • Pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami - składniki:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki wody
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • drobno pokrojone
  • 1 mała pietruszka
  • drobno pokrojona
  • 1 średnia cebula
  • drobno pokrojona
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów
  • pokrojonych w paseczki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczki płatków chilli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • sól
Pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami - sposób przygotowania: Soczewicę zalej 3 szklankami wody, dodaj sól i gotuj przez ok. 30 minut, aż wyparuje z niej woda, a ziarenka zaczną się rozpadać (jeżeli soczewica pochłonie podczas gotowania zbyt wiele wody, należy dolać trochę płynu). W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej kumin, po chwili wrzuć marchewki, pietruszkę i cebulę. Podsmażaj do zezłocenia warzyw. Ugotowaną soczewicę zestaw z ognia, wymieszaj z kurkumą, chilli, dodaj warzywa z patelni. Lekko zmiksuj masę, mają pozostać w niej wyraźne grudki. Wymieszaj masę z posiekanymi pomidorami i jajkami i przełóż ją do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz 30 minut w 180 st. C.

Informacje o Pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami

  • Wielkanocny pasztet na trzy sposoby

    Wielkanocny pasztet na trzy sposoby

    kurkumy. Pasztet zyska wówczas prawdziwie wielkanocną, intensywnie żółtą barwę.   ŻÓŁTY PASZTET Z SOCZEWICY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 200 g czerwonej soczewicy 3 szklanki wody 2 średniej wielkości marchewki, drobno pokrojone 1 mała pietruszka, drobno pokrojona 1 średnia cebula, drobno