Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i czerwonym pieprzem
Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i czerwonym pieprzem - składniki:
Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i czerwonym pieprzem - sposób przygotowania:
Na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek, chilli, imbir, czerwony pieprz harissę i resztę przypraw. Gdy mieszanka zacznie pięknie pachnieć (należy uważać, żeby nie przypalić czosnku ani papryki bo ściemnieją i będą gorzkie) wrzucamy pomidory i mleczko kokosowe. Gotujemy przez 10 - 15 minut, następnie miksujemy blenderem.
Doprawiamy w razie potrzeby sokiem z cytryny lub odrobiną cukru (raczej nie będzie konieczna) - zupa ma być łagodna ale nie mdła - sok z cytryny stanowi kontrast dla mleczka kokosowego - więc doprawiajcie tak długo, aż będziecie zadowoleni ze smaku. Podajemy w ogrzanych miseczkach.
- (składniki na porcje dla dwóch osób) 400 g pomidorów (b. dojrzałe świeże lub z puszki albo z kartonika)
- kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- harissa lub opcjonalnie: papryka łagodna i papryka ostra oraz wędzone suszone pomidory a także pół strączka posiekanej paryki chilli (uwaga - mają różną ostrość)
- starty kawałek świeżego imbiru (około łyżeczki)
- łyżeczka czerwonego pieprzu (wystarczy go lekko pokruszyć w dłoniach)
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2-3 łyżki mleczka kokosowego (dostępne nawet w mniejszych marketach - w działach z żywnością orientalną) sól
- pieprz do smaku
Informacje o Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i czerwonym pieprzem
-
Podręcznik fana pomidorowej - dodatki, które ją "podkręcą"
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Dodatek mleka kokosowego i imbiru dodaje zupie nieco orientalnego charakteru. Czerwony pieprz nie tylko smakuje, ale i wygląda świetnie. Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i czerwonym pieprzem 400 g pomidorów (b
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki