Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bostońskie ciasteczka Lucy Maud Montgomery

Autor
A A A
  • Bostońskie ciasteczka Lucy Maud Montgomery

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Bostońskie ciasteczka Lucy Maud Montgomery - składniki:
  • Ciasto: 1 szklanka masła
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 roztrzepane starannie jajka
  • 1 łyżeczka sody (zdaniem blogerek wystarczy płaska łyżeczka)
  • 1 i 1/2 łyżki gorącej wody
  • 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej (można ją zamienić na zwykłą) - przed odmierzeniem przesianej przez sito
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Bostońskie ciasteczka Lucy Maud Montgomery - sposób przygotowania: Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodając cukier, a potem jajka. Następnie dodaj sodę rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki wymieszanej z solą i cynamonem. Resztę mąki wymieszaj z orzechami i rodzynkami i dodaj do ciasta, porządnie mieszając. Wyłóż na wysmarowaną masłem blachę ciastka wielkości łyżki, koniecznie zachowując odstępy, bo intensywnie rosną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ciasteczka 12-14 minut.