Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej
Szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej - składniki:
Szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej - sposób przygotowania:
Obierz jabłka, pokrój w dużą kostkę, przełóż do rondla i podduś, aż zaczną się rozpadać, potem posyp cukrem i cynamonem. Rodzynki umyj w ciepłej wodzie, odsącz. Zagnieć ciasto, wywałkuj okrąg wielkości formy tortowej, trochę ciasta odłóż na dekoracyjną kratkę. Na lekko natłuszczoną formę połóż okrąg ciasta, brzegi lekko unieś, nałóż masę jabłkową wymieszaną z rodzynkami, na wierzchu ułóż kratkę z wałków ciasta lub po prostu ciasto 'poszczyp' na małe kawałeczki. Piecz 55 min w temperaturze 200 st. C.
- Ciasto: 3 gotowane żółtka
- 200 g masła
- cukier waniliowy
- 400 g mąki krupczatki
- 150 g cukru
- trochę soli
- 750 g kwaskowatych jabłek (reneta lub antonówka)
- 3/4 szklanki rodzynek
- łyżka grubego
- kryształowego cukru
- mielony cynamon
Zdrowa, pyszna i lekka szarlotka idealna na lato. Z bezglutenową mąką kukurydzianą, z ksylitolem zamiast cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki