Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej

Autor
A A A
  • Szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej - składniki:
Szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej - sposób przygotowania: Obierz jabłka, pokrój w dużą kostkę, przełóż do rondla i podduś, aż zaczną się rozpadać, potem posyp cukrem i cynamonem. Rodzynki umyj w ciepłej wodzie, odsącz. Zagnieć ciasto, wywałkuj okrąg wielkości formy tortowej, trochę ciasta odłóż na dekoracyjną kratkę. Na lekko natłuszczoną formę połóż okrąg ciasta, brzegi lekko unieś, nałóż masę jabłkową wymieszaną z rodzynkami, na wierzchu ułóż kratkę z wałków ciasta lub po prostu ciasto 'poszczyp' na małe kawałeczki. Piecz 55 min w temperaturze 200 st. C.
Zdrowa, pyszna i lekka szarlotka idealna na lato. Z bezglutenową mąką kukurydzianą, z ksylitolem zamiast cukru