Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mazurek z konfiturą figową

Autor
A A A
  • Mazurek z konfiturą figową

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Mazurek z konfiturą figową - składniki:
Mazurek z konfiturą figową - sposób przygotowania: Przygotuj kruche ciasto, spód do mazurków: mąkę przesiej do miski, dodaj masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na stolnicy i wytnij z ciasta spód w kształcie jajka. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez ok. 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstaw do wystygnięcia. Przygotuj mus: posiekaj drobno czekoladę, przełóż do miski i zalej gorącą śmietaną połączoną z miodem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw na 2-3 minuty. W tym czasie spód do mazurka posmaruj konfiturą z fig. Gotową masę czekoladową wylej na mazurka i udekoruj według uznania.

Informacje o Mazurek z konfiturą figową

  • Mazurki jak z obrazka

    Mazurki jak z obrazka

    mazurka użyliśmy suszonych fig (najlepiej wybierz te mięsiste, jasne) oraz orzechów włoskich Zobacz przepis na mazurka figowego oraz mazurka z konfitura figową Prawdziwie wiosenny mazurek na kruchym spodzie ze słodko-kwaskową masą z pomarańczy i cytryn. Mazurek pomarańczowy Kruche ciasto: 60 dag