Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z jagnięciną i masłem borowikowym

Autor
A A A
  • Pierogi z jagnięciną i masłem borowikowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pierogi z jagnięciną i masłem borowikowym - składniki:
Pierogi z jagnięciną i masłem borowikowym - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: mąkę zalej ciepłym mlekiem i dodaj sól. Wyrób elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypując mąki, gdy będzie za rzadkie, lub dolewając mleka, jeśli będzie za twarde) i odstaw w chłodne miejsce. Przygotuj farsz: dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa o drobnych oczkach mięso wraz z przesmażoną cebulą i namoczoną w mleku bułką. Dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dobrze wyrób masę i uformuj z niej małe kulki. Rozwałkuj cienko ciasto i wytnij z niego krążki (np. kieliszkiem). Pomiędzy dwa krążki włóż kulkę farszu i zlep końcówki. Pierożki gotuj w osolonej wrzącej wodzie przez 7 min. Przygotuj sos: sklaruj masło w rondlu i przecedź przez drobne sitko i gazę. Do gorącego klarowanego masła dodaj pokrojone w drobną kostkę borowiki i smaż przez 5 min. Ugotowane pierogi polej masłem borowikowym i udekoruj natką pietruszki. Rada: Borowiki możesz zastąpić podgrzybkami lub kurkami. Jeśli nie masz jagnięciny, użyj cielęciny lub chudej wieprzowiny.
4 sposoby na zawijanie pierogów