Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron cannelloni z farszem mięsnym

Autor
A A A
  • Makaron cannelloni z farszem mięsnym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Makaron cannelloni z farszem mięsnym - składniki:
Makaron cannelloni z farszem mięsnym - sposób przygotowania: Pokrój mięso i wątróbki, oprósz mąka i usmaż na 2 łyżkach oliwy. Na pozostałej oliwie zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełóż do rondla, duś godzinę, co jakiś czas podlewając bulionem. Przestudź, przepuść 2 razy przez maszynkę. Dodaj stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Farsz starannie wyrób (powinien być ścisły). Zrób sos pomidorowy: posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zmiażdżony czosnek i paprykę. Smaż minutę, dodaj pomidory pelati i wlej 1/4 szklanki wody. Duś, aż sos zgęstnieje. Ugotuj płaty lazanii zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i przestudź. Posmaruj farszem płaty lazanii, zwiń w rulony, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zrób beszamel: mąkę zasmaż na maśle, wlej zimne mleko, stale mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polej cannelloni. Skrop sosem pomidorowym, posyp parmezanem. Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem polej resztą sosu pomidorowego.
Jak zrobić canelloni, czyli grube rurki włoskie ze szpinakiem i riccotą? [łatwy przepis]

Informacje o Makaron cannelloni z farszem mięsnym

  • Makaronowe fantazje

    Makaronowe fantazje

    - polej sosem, posyp serem - nikt nie wstanie od stołu głodny! Proponujemy solidny mięsny farsz przyprawiony czosnkiem i ziołami oraz sos pomidorowy - klasycznie i pysznie. Makaron cannelloni z farszem mięsnym 12 płatów lazanii 250 g wieprzowiny 250 g cielęciny 100 g wątróbki drobiowej 100 g