Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Makaron cannelloni z farszem mięsnym
Makaron cannelloni z farszem mięsnym - składniki:
Makaron cannelloni z farszem mięsnym - sposób przygotowania:
Pokrój mięso i wątróbki, oprósz mąka i usmaż na 2 łyżkach oliwy. Na pozostałej oliwie zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełóż do rondla, duś godzinę, co jakiś czas podlewając bulionem. Przestudź, przepuść 2 razy przez maszynkę. Dodaj stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Farsz starannie wyrób (powinien być ścisły).
Zrób sos pomidorowy: posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zmiażdżony czosnek i paprykę. Smaż minutę, dodaj pomidory pelati i wlej 1/4 szklanki wody. Duś, aż sos zgęstnieje.
Ugotuj płaty lazanii zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i przestudź. Posmaruj farszem płaty lazanii, zwiń w rulony, ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Zrób beszamel: mąkę zasmaż na maśle, wlej zimne mleko, stale mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polej cannelloni. Skrop sosem pomidorowym, posyp parmezanem. Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem polej resztą sosu pomidorowego.
- 12 płatów lazanii
- 250 g wieprzowiny
- 250 g cielęciny
- 100 g wątróbki drobiowej
- 100 g startego parmezanu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 10 listków bazylii
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 2 szklanki bulionu z kury
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sos beszamelowy: 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1/2 l mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Jak zrobić canelloni, czyli grube rurki włoskie ze szpinakiem i riccotą? [łatwy przepis]
Informacje o Makaron cannelloni z farszem mięsnym
-
Makaronowe fantazje
- polej sosem, posyp serem - nikt nie wstanie od stołu głodny! Proponujemy solidny mięsny farsz przyprawiony czosnkiem i ziołami oraz sos pomidorowy - klasycznie i pysznie. Makaron cannelloni z farszem mięsnym 12 płatów lazanii 250 g wieprzowiny 250 g cielęciny 100 g wątróbki drobiowej 100 g
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki